LIVE… MAESTRA + SØNK

Skjoldhøj Kirke, maj 2023

Koret MAESTRA under ledelse af Malene Rigtrup er en sand nydelse at lytte til, også denne gang. En ting er at de synger godt, men det ekstraordinære er at arrangementerne er spændende, også ved anden og tredje genhør. Man bliver ikke lige færdig med arrangementerne. Der sker hele tiden noget nyt, og hvis der synges et enslydende vers to er arrangementerne så avancerede at der er nye ting at opdage.
Det lyder svært og avanceret med tætte harmonier og stor dynamik, men også velindstuderet, så der både er overskud og smil.

Det er arrangementerne der er værket og koret der er instrumentet og det bliver spillet perfekt af Malene Rigtrup.

SØNK var noget helt andet. Fantastiske sangere og ikke en finger at sætte på fremførelsen, men arrangementerne var helt anderledes, man fristes næsten til at sige kedelige, når man lige har hørt MAESTRA. Man fornemmer at arrangementerne mere har karakter af backing-kor til en solist, og vel at mærke et backing-kor som det ikke er meningen skal tage opmærksomheden fra solisterne. Fornemmeslen er at arrangementerne skal imitere et band med både beatbox og bas og det fungerer fortræffeligt, men det er noget helt andet end spændende korarrangementer. Som korkoncert var det ikke spændende, men som en vokal-performance havde det bestemt store pop-kvaliteter.

MAESTRA hjemmeside
SØNK hjemmeside

LIVE… The Desoto Caucus

Marts 2023, Madam Bachs Teaterværksted, Odder

 

Desoto Caucus, marts 2023, Odder

Jeg måtte lige høre Desoto Caucus igen, selv om det ikke er længe siden sidst. Jeg har lyttet rigtig meget siden sidst, hvor de bare pludselig dukkede op – som en overraskelse, fordi de har spillet i 15 år og jeg havde aldrig hørt om dem før.

Og de skuffede ikke. Det er mærkeligt hvordan et samlet udtryk kan tale til en, men det gør det virkelig i dette tilfælde.

LIVE… Pink Floyd Project

Marts 2023, Musikhuset, Aarhus

Pink Floyd Project, Musikhuset, Aarhus

En fyldt Store Sal i Musikhuset, Aarhus, overværede koncerten med Pink Floyd Project. Projektet har eksisteret i 20 år og er et coverband som så mange andre coverbands, men det må siges at de er nået til et nyt level af coverband-konceptet. Det er ikke et hvilket som helst coverband der kan fylde Store Sal i Musikhuset.

De spiller eminent og der er kælet for detaljerne og for at få det til at lyde præcis som forlægget – og så er der givet plads til improvisationer udover forlægget. De ikoniske David Gilmour-soloer bliver kopieret en-til-en og så bliver der bygget ovenpå, hvor det giver mening. Det var virkelig et gennemført show med 10 mennesker på scenen inklusiv tre korsangere og den tilbagevendende saxofon.

Kontrakten med publikum er en mærkelig størrelse, når det er et coverband. Der er er en stiltiende aftale om at at “vi leger det er Pink Floyd” der er på scenen. Bandet gør ikke som om det er deres eget musik, men bandet gør det heller ikke til en pædagogisk indføring i historien om Pink Floyd. De spiller bare. Hit på hit på hit.
Og publikum mindes deres tid med Pink Floyd. Publikum lader som om det er Roger Waters, David Gilmour og de andre der står på scenen og publikum sidder med denne dobbeltbevidsthed, hvor de selvfølgelig godt ved at det ikke er Pink Floyd, men vi er alle enige om at vi gør som om det er Pink Floyd og publikum har lov til at mindes en svunden tid.

En tankevækkende sammenligning er måske gamle klassiske komponister, hvis musik stadig spilles af symfoniorkestre rundt i verden. Forlægget er der kun i form af et partitur, så derfor er der plads til fortolkning, men symfoniorkestret har på en måde den samme funktion som et “coverband”. De spiller andres musik på deres egen (eller dirigentens) måde og publikum modtager det som en dygtig fortolkning af Mozarts eller Beethovens forlæg.
Måske har de dygtige coverbands en reel og meningsfuld funktion i fremtiden som fortolkere af de store efterhånden hedengangne bands.

Film… Music for Black Pigeons

Marts 2023, Øst for Paradis, Aarhus

Dejlig dokumentarfilm af Jørgen Leth og Andreas Koefoed om jazz-musik, jazzmusikere, musik i nuet, om at leve for musik, om at improvisere, om at være i musikken sammen med andre musikere, om at finde mening med livet.

Omkring den danske musiker Jakob Bro interviewes en række store jazz-navne over en lang årrække, måske 15 år (?). Bill Frisell, Lee Konitz, Palle Mikkelborg og en lang række andre, som jeg ikke kender.
Det er en stille dokumentar med plads til eftertanke, også i filmen hvor tøvende svar, lange pauser og usikkerhed med at omsætte oplevelsen og skabelsen af musik til ord får plads.

En virkelig seværdig film, hvis man har tiden, roen og lysten til lidt fordybelse og eftertanke i musikkens verden.

LIVE… Salmesteder

Marts 2023, Hotel Nyborg Strand
Janne Mark, Marianne Søgaard, Anne Odgaard Eyermann

Meget vellykket indføring i et højskolesangbogsunivers med fokus på egne kompositioner.

Det er søndag formiddag, arrangementerne er stilfærdigt forskelligt instrumenterede, introduktionerne er velformulerede, harmonierne er klokkerene, teksterne er tankevækkende, melodierne tilgængelige.

Dejlig søndag formiddag på Østfyn.

Den gamle mands hurtige kommentarer til den musik jeg falder over, lytter til, irriteres over, belemres med og nyder.