LIVE… Pink Floyd Project

Marts 2023, Musikhuset, Aarhus

Pink Floyd Project, Musikhuset, Aarhus

En fyldt Store Sal i Musikhuset, Aarhus, overværede koncerten med Pink Floyd Project. Projektet har eksisteret i 20 år og er et coverband som så mange andre coverbands, men det må siges at de er nået til et nyt level af coverband-konceptet. Det er ikke et hvilket som helst coverband der kan fylde Store Sal i Musikhuset.

De spiller eminent og der er kælet for detaljerne og for at få det til at lyde præcis som forlægget – og så er der givet plads til improvisationer udover forlægget. De ikoniske David Gilmour-soloer bliver kopieret en-til-en og så bliver der bygget ovenpå, hvor det giver mening. Det var virkelig et gennemført show med 10 mennesker på scenen inklusiv tre korsangere og den tilbagevendende saxofon.

Kontrakten med publikum er en mærkelig størrelse, når det er et coverband. Der er er en stiltiende aftale om at at “vi leger det er Pink Floyd” der er på scenen. Bandet gør ikke som om det er deres eget musik, men bandet gør det heller ikke til en pædagogisk indføring i historien om Pink Floyd. De spiller bare. Hit på hit på hit.
Og publikum mindes deres tid med Pink Floyd. Publikum lader som om det er Roger Waters, David Gilmour og de andre der står på scenen og publikum sidder med denne dobbeltbevidsthed, hvor de selvfølgelig godt ved at det ikke er Pink Floyd, men vi er alle enige om at vi gør som om det er Pink Floyd og publikum har lov til at mindes en svunden tid.

En tankevækkende sammenligning er måske gamle klassiske komponister, hvis musik stadig spilles af symfoniorkestre rundt i verden. Forlægget er der kun i form af et partitur, så derfor er der plads til fortolkning, men symfoniorkestret har på en måde den samme funktion som et “coverband”. De spiller andres musik på deres egen (eller dirigentens) måde og publikum modtager det som en dygtig fortolkning af Mozarts eller Beethovens forlæg.
Måske har de dygtige coverbands en reel og meningsfuld funktion i fremtiden som fortolkere af de store efterhånden hedengangne bands.

Film… Music for Black Pigeons

Marts 2023, Øst for Paradis, Aarhus

Dejlig dokumentarfilm af Jørgen Leth og Andreas Koefoed om jazz-musik, jazzmusikere, musik i nuet, om at leve for musik, om at improvisere, om at være i musikken sammen med andre musikere, om at finde mening med livet.

Omkring den danske musiker Jakob Bro interviewes en række store jazz-navne over en lang årrække, måske 15 år (?). Bill Frisell, Lee Konitz, Palle Mikkelborg og en lang række andre, som jeg ikke kender.
Det er en stille dokumentar med plads til eftertanke, også i filmen hvor tøvende svar, lange pauser og usikkerhed med at omsætte oplevelsen og skabelsen af musik til ord får plads.

En virkelig seværdig film, hvis man har tiden, roen og lysten til lidt fordybelse og eftertanke i musikkens verden.

LIVE… Salmesteder

Marts 2023, Hotel Nyborg Strand
Janne Mark, Marianne Søgaard, Anne Odgaard Eyermann

Meget vellykket indføring i et højskolesangbogsunivers med fokus på egne kompositioner.

Det er søndag formiddag, arrangementerne er stilfærdigt forskelligt instrumenterede, introduktionerne er velformulerede, harmonierne er klokkerene, teksterne er tankevækkende, melodierne tilgængelige.

Dejlig søndag formiddag på Østfyn.

WTF – Public Image Ltd til Eurovision Song Contest??

Nu står verden jo ikke længere.

Johnny Lydon – formerly known as Johnny Rotten fra Sex Pistols – stiller op til Melodi Grandprix i Irland med sit band Public Image Ltd, som jo egentlig var/er et meget eksperimenterende post-punk band. Det skal han selvfølgelig have lov til. Manden er 66 år og så må man hvad man vil, men der er alligevel noget der får det til at vende sig i mig. Der er noget verdensbillede der krakelerer og noget der falder sammen. Der er noget forståelsesramme der kollapser og noget som virker forkert.

Nyheden i The Irish Times
https://www.irishtimes.com/culture/music/2023/01/09/former-sex-pistols-frontman-john-lydon-to-compete-to-represent-ireland-in-eurovision/

LIVE… Maestra

Skæring Kirke, dec. 2022

Pigekoret Maestras julekoncert under ledelse af Malene Rigtrup

Maestra, Skæring Kirke, dec. 2022

Jeg er simpelthen så benovet over hvad Malene Rigtrup kan få dette kor til. Det var et juleprogram, men heldigvis med afstikkere til repertoiret fra november-koncerten og et par arrangementer jeg ikke har hørt før.

LIVE… Who Killed Bambi

Musikhuset, Aarhus, dec. 2022

Strygerensemblet Who Killed Bambi med hele 12 forskellige solister + 3 kor leverede et overrumplende stort og gennemført show, hvor alt klappede og hvor opmærksomheden hele tiden blev pirret fordi hver solist kun sang et nummer.

Who Killed Bambi m/kor, Musikhuset, Aarhus

Solisterne var

 • Jenny Wilson
 • Lydmor
 • Bjørn Fjæstad
 • Asbjørn
 • Sebastian Wolff
 • Ida Wenøe
 • Jonas H. Petersen
 • Julie Maria
 • Kaspar Kaae
 • Sandra Kolstad (NO)
 • Therese Aune (NO)
 • Peter Wangel

Anmeldelse på gaffa.dk

Den gamle mands hurtige kommentarer til den musik jeg falder over, lytter til, irriteres over, belemres med og nyder.